top of page

Verlichtingsplan

 

Stap 1 Plattegrond

maak een goede plattegrond (met de juiste maatvoering) van de ruimte. Plaats je meubels ook op de plattegrond. Komen er schilderijen of kunstobjecten te hangen of staan, geeft dit dan ook aan. Indien de aansluitpunten en technische voorzieningen vast staan is het handig deze ook in te tekenen in de ruimte.

Stap 2 Licht vlakken 
Geef vervolgens met cirkels de activiteiten weer die plaatsvinden in de ruimte. Geef duidelijk aan welke activiteiten er plaatsvinden in welke ruimte: wat is de eethoek? Waar lees je de krant? Wat wordt de zithoek?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 3 Amaturen bepalen

Bedenk nu welke amaturen je bij de verschillende hoeken nodig hebt en wat voor een effect dit gaat geven. Denk ook aan verschillende hoogtes door middel van wandlampen en tafellampen.

Stap 4 Lampen bepalen

Nu je de juiste amaturen hebt bepaald kun je de juiste lamp erbij zoeken die goed bij je interieur past.

 

Tips
  • Bedenk dat iemand van 65 jaar ruim 3,5 keer zoveel licht nodig heeft als iemand van 25 jaar. De lichthoeveelheid moet dus kunnen worden aangepast (dimmer) aan verschillende leeftijden in een gezin.

  • Een goed lichtplan bestaat uit contrasten. Contrastwerking is te vergelijken met een zonnige dag met verlichte plekken en schaduwplekken.

  • Een goed lichtplan speelt zich af op verschillende hoogtes in het interieur. Met het uitlichten van interieurdetails worden accenten gemaakt en geven het interieur sfeer en karakter.

  • Wil je je woonkamer groter laten lijken? Koop dan lampen die indirect licht verspreiden. Deze lampen weerkaatsen het licht van de lichtbron via de muur of het plafond. Dit geeft een ruimtelijk effect.

  • Je kiest de lampen in de vorm, kleur en uitstraling zoals deze bij je interieurstijl passen. Wanneer je daarbij vormen, kleuren en materialen uitkiest die bij elkaar passen, creëer je een eenheid in je interieur. Het gebruik van productfamilies kan daarbij handig zijn.

  • Als je bijvoorbeeld twee lampen tegelijk geschakeld wilt hebben, kun je een speciale unit aan brengen op de wandcontactdoos die met een afstandsbediening te schakelen is. Deze zijn los verkrijgbaar bij een elektrospeciaalzaak. In deze remote contactdozen zit meestal ook een dimfunctie.

  • Het aanwezige kleurgebruik in een ruimte is ook van belang. Licht kleurgebruik in het interieur reflecteert licht, donkere kleuren absorberen licht. In een ruimte waar donkere kleuren gebruikt worden, is daarom meer (kunst)licht nodig. Glanzende oppervlakken reflecteren het licht beter. Felle kleuren worden dan nog feller en wit wordt nog witter. Rode en roze tinten lijken in kunstlicht dieper, blauw en groene tinten daarentegen kunnen vervagen.

 

© 2015 by Rianne Schieving  

bottom of page